فهرست مطالب

مطالعات تاریخی جهان اسلام - پیاپی 21 (بهار 1401)

نشریه مطالعات تاریخی جهان اسلام
پیاپی 21 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه بینشی فر*، محمدعلی رنجبر صفحات 7-33

    تحولات سده های هیجدهم و نوزدهم میلادی اروپا، موجب توسعه تجارت جهانی شد و رقابت کشورهای قدرتمند برای به دست آوردن بازارهای جدید و تهیه مواد اولیه، گسترش پیدا کرد؛ در این شرایط، ایران به لحاظ موقعیت جغرافیایی و سیاسی مورد توجه بریتانیا و روسیه قرار گرفت و روابط ایران با آن دو کشور افزایش یافت. به علت موقعیت خاص ایالت فارس که بخش عمده ای از سواحل خلیج فارس را شامل می شد و راه های تجاری پس کرانه ای را در اختیار داشت، نمایندگی شرکت های خارجی و نیز کنسولگری دولت هایی از جمله بریتانیا و روسیه در این ایالت حضور پیدا کردند. در این مقاله به فعالیت‎ شرکت های تجاری انگلیس و روس و تاثیر این این شرکت ها در ایالت فارس پرداخته می شود. شرکت هایی چون زیگلر، گری پال، دیوید ساسون، شرکت کشتیرانی تجار و تجاری روسی، مجتمع بازرگانی ایران و روسیه و تجارتخانه نیکلا آواغینیانس در حوزه این بررسی قرار می گیرند.یافته های پژوهش نشان می دهد، تنوع فعالیت تجاری شرکت های خارجی در خدمت تامین نیازهای دو قدرت بریتانیا و روسیه در عرصه بازارهای جدید و تهیه مواد اولیه بود، همچنین صادرات اقلام مهم از جمله گوسفند، روغن حیوانی، پوست گوسفند و بره آثار منفی در جامعه به همراه داشت که از آثار آن گرانی گوشت و اعتراض مردمی نسبت به آن است. تجار ایرانی به منظور مقابله با شرکت های خارجی به تاسیس کمپانی و شرکت های داخلی روی آوردند ولی در نهایت کارشکنی بانک شاهنشاهی و مداخلات بیگانگان، امکان ورود ایران به بازارهای خارجی و توسعه شرکت های تجاری داخلی را مهیا نکرد.

    کلیدواژگان: شرکت تجاری، روسیه، بریتانیا، قاجار، ایالت فارس
  • حسین عبدالمحمدی*، اسدالله رحیمی صفحات 34-54

    از چند دهه به این سو، نوع جدیدی از مطالعات با عنوان «تاریخ فکر» در دنیای غرب مطرح گردیده که با بهره گیری از روش نوین تاریخی، به بررسی چگونگی شکل گیری و روند تطور اندیشه های جریان های فکری جهان اسلام در قرن های نخستین، اهتمام ورزیده است. برخی از نویسندگان مسلمان نیز، همین شیوه را در زمینه ی نحوه ی نگرش شیعیان اولیه نسبت به مساله ی امامت و اوصاف امامان، به کارگرفته اند که کتاب مکتب در فرآیند تکامل نمونه ی بارز آن هاست. براساس تلقی این کتاب - که در حوزه ی تاریخ فکر اصحاب ایمه پدید آمده است -، آموزه ی علم غیب (= علم لدنی) و دیگر ویژگی های قدسی امامان در اندیشه ی اصحاب ایمه جایگاهی نداشته و از مجعولات غلات و مفوضه به شمار می آیند. روش تاریخی - که کتاب یادشده براساس آن پی ریزی شده است -، تلاشی است روشمند به منظور کشف واقع از طریق بهره گیری از ابزار شواهد و قراین. این روش، از معیارها و شاخصه های معینی تبعیت می کند که بایستی در هر پژوهش تاریخی توجه قرار گیرند؛ زیرا عدم التزام به این معیارها، نتایج گمراه کننده ی به دنبال خواهد داشت.مقاله ی حاضر، بر اساس معیارهای روش تاریخی و تاریخ تفکر، به بررسی روش تاریخی کتاب مکتب در فرایند تکامل در موضوع علم غیب ایمه پرداخته و نشان داده است که مولف محترم، از معیارهای روش تاریخی، فاصله گرفته و در روند پژوهش، با اصول و ضوابط روش تاریخی و تاریخ تفکر، هم سویی نداشته است.

    کلیدواژگان: : مدرسی طباطبایی، مکتب در فرایند تکامل، روش تاریخی، تاریخ فکر، علم غیب امام
  • نورالدین نعمتی*، محمد کاظمی پور صفحات 55-77
    بریتانیا در طی یک روند فرسایشی و به شکل تدریجی، به ویژه پس از سرکوب قیام 1857 م بر برخی نواحی مختلف هند سیطره یافت. در اواخر قرن نوزدهم میلادی، بسیاری از گروه های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی هندو و مسلمان تکاپو های خود جهت رویارویی با بریتانیا را شدت بخشیدند. به دنبال این تکاپو ها و نیز مذاکره با کارگزاران بریتانیا در هند، کنگره ملی هند در سال 1885 م بنیان گذاشته شد. این سازمان سیاسی مسیولیت صیانت از مصالح هندی ها در برابر بریتانیا را عهده دار شد، منتها با استیلای عناصر هندو بر این سازمان رفته رفته مسلمانان دریافتند، مرتبه برازنده ای در کنگره به آن ها تخصیص داده نشده است. این کنش سیاسی، شور همگرایی مسلمانان را استحکام بخشید که نتیجه آن پایه گزاری مجلس احرار اسلامی در سال 1929 م بود. این مقاله به شیوه توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و پژوهش هایی که به زبان های انگلیسی، اردو و فارسی انجام شده و با رویکردی تاریخی به بررسی چگونگی تکوین هویت سیاسی نوین مسلمانان با تکیه بر کارکرد کنگره ملی هند و مجلس احرار اسلامی می پردازد. سوال پژوهش این است. رویکرد مسلمانان در مجلس احرار اسلامی نسبت به عملکرد کنگره ملی هند چگونه بود؟ و فرضیه پژوهش این است حضور بریتانیا باعث تشکیل کنگره ملی هند و تکوین شرایط جدید مسلمانان شد. نتیجه حاصل از این پژوهش این است که کارکرد جناح هند و حاکم بر کنگره، نخبگان مسلمان را به این نتیجه سوق داد که در جغرافیای سیاسی آتیه هند که هندوها در حال ترسیم آن بودند جایگاهی نخواهند داشت بنابراین مجلس احرار خواستار انفکاک مقر انتخاباتی برای مسلمانان شد که طریق انفصال از کنگره را با شتابی فزون تر سپری نمود.
    کلیدواژگان: کنگره ملی هند، مجلس احرار اسلامی، استعمار بریتانیا، هندوها، مسلمانان
  • سید بسم الله مهدوی*، سید عبدالقیوم سجادی صفحات 78-109

    رفتار سیاسی در زمان امان الله خان در امتداد رفتار سیاسی حاکمان پیشین صورت گرفت که با ارزش ها و بایسته های اسلامی در حوزه رفتار سیاسی فاصله دارد. این وضعیت به رغم ادعای اصلاح طلبی وی و اسلامی بودن جامعه، مسیله ساز است. این مسیله قبل از همه متوجه فرهنگ سیاسی قبیله ای حاکم بر کشور است. زیرا که رفتار سیاسی متاثر از فرهنگ سیاسی شکل گرفته و وجه غالب فرهنگ سیاسی در افغانستان هم ماهیت قبیله ای دارد. لذا این مسیله شکل می گیرد که فرهنگ سیاسی قبیله ای چه تاثیری در توسعه نیافتگی سیاسی- اسلامی رفتار سیاسی در این دوره داشته است. از درون این مسیله این پرسش اصلی شکل گرفت که: نقش فرهنگ سیاسی قبیله ای در توسعه نیافتگی رفتار سیاسی- اسلامی چیست؟در اینجا سعی شده است که این مسیله به صورت علمی بررسی شود، آن هم با روش تحلیل تفهمی و روش گردآوری اسنادی (کتابخانه ای)؛ با در نظر گرفتن این فرضیه که فرهنگ سیاسی قبیله ای به عنوان محرک ذهنی امان الله خان و کارگزاران حکومتی وی در انجام رفتارهای سیاسی معطوف به منافع و مصالح قومی- قبیله ای، عدالت ستیزی، خشونت آمیزی و بی بهره از قاعده پذیری عمل نموده و باعث توسعه نیافتگی آن شده است.کاوش های صورت گرفته به این یافته ها انجامید که این فرهنگ باعث کسب، حفظ و گسترش خشونت آمیز قدرت سیاسی، حذف رقبا و مخالفین سیاسی، غارت اموال و املاک دولتی، مردمی و مخالفین سیاسی، توسعه نامتوازن، تغییر ترکیب جمعیتی مناطق مسکونی اقلیت های محکوم... شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، توسعه نیافتگی، رفتار سیاسی، توسعه نیافتگی رفتار سیاسی، غارت گرایی، منازعه زبانی و هویتی
  • لیلی عرفانی پارسا، هادی عالم زاده، معصومعلی پنجه*، قنبرعلی رودگر صفحات 110-127

    نظریه رایج این است که ممالیک مخالف حکومت موروثی بودند، با این همه دوره ممالیک بحری (648-784ه) شاهد نزدیک به یک قرن سلطنت موروثی خاندان قلاوون بود. چرایی و چگونگی تثبیت سلطنت موروثی خاندان قلاوون مسیله ای است که این مقاله در پی پاسخگویی بدان است. کوشش های نخستین سلاطین بزرگ ممالیک، آیبک و بیبرس که با برگزیدن پسران خود به جانشینی به دنبال تثبیت وتداوم سلطنت در نسل خود بودند، ناکام ماند، اما دیگر سلطان مقتدر مملوکی، قلاوون و پسران و نوادگانش توانستند حکومت را در خاندان خویش موروثی سازند. در میان فرزندان قلاوون، ملک ناصر محمد، به رغم دوبار عزل و کناره گیری از سلطنت بیش از دیگران در تثبیت و تحکیم حکومت موروثی این خاندان نقش داشت. ناصر محمد در سومین دوره سلطنت خویش که 31 سال به طول انجامید، با تکیه بر تجربه های پیشین و با حذف تدریجی رقیبان قدرتمند و مدعیان بالقوه سلطنت، امیران برجسته مملوک، زمینه را برای پذیرش الگوی توارث در میان ممالیک آماده ساخت. پس از وی فرزندان و نوادگانش بیش از چهار دهه (741-784ه) بر مصر و شام فرمان راندند. فرزندان ناصر محمد اگر چه چندین بار از سوی امیران مملوکی از سلطنت خلع شدند، اما تا پایان دوره ممالیک بحری هیچ امیری به حق دودمانی آنان در سلطنت تجاوز نکرد.

    کلیدواژگان: ممالیک بحری، نظام سیاسی ممالیک، خاندان قلاوون، سلطنت موروثی، ناصر محمد
  • خاطره اسمی زاده*، علی قاسمی، علی بحرانی پور صفحات 128-148
    از اقدامات مهم و حیاتی هر سلسله ایجاد امنیت و ثبات است. در ایران نیز سلسله های حکومتگر برای برقراری امنیت و تداوم سیاسی اقداماتی را انجام می دادند و طبیعتا پدیده هایی چون شورش های اجتماعی و یا اقداماتی که امنیت شخص شاه را به خطر می انداخت مجازات سختی را در پی داشت. یکی از این مجازات که غالبا در مورد شاهزادگان یاغی به اجرا درمی آمد، مجازات میل کشیدن و نابینا کردن بود که در منابع متقدم ایران دوره ی اسلامی و قبل از آن بسیار به چشم می خورد. این نوع شکنجه تا اواسط دوره ی قاجار ادامه پیدا کرد. با بررسی شرایط سیاسی و فرهنگی در تاریخ ایران می توان گفت که ازآنجاکه شخص شاه مبدا اکثر تصمیم گیری ها بود و دستگاه قضایی مدرن وجود نداشت اکثر مجازات بدون ضابطه مشخص و به شیوه های گوناگون از سوی شاه اجرا می شد. این مقاله با الگو گیری از نظریه مراقبت و تنبیه میشل فوکو می کوشد تا ضمن رمزگشایی تاریخی روند مجازات میل کشیدن، فرضیه زیر را تعیین تکلیف کند که به نظر می رسد با توجه به میزان ناامنی و شورشی که در آن برهه وجود داشت این شیوه (با معیارهای فرهنگی گذشته) در پیشگیری از شورش و ناامنی توسط شاهزادگان امری منطقی به حساب می آمده است. پژوهش تاریخی حاضر، به روش توصیفی - تحلیلی انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: میل کشیدن، شاهزادگان، مجازات، حکومت، نابینا کردن، شاه
|
  • Fateme Bineshifar *, MohammadAli Ranjbar Pages 7-33

    Developments in Europe in the eighteenth and nineteenth centuries led to the development of world trade and the competition of powerful countries for new markets and an increased supply of raw materials; Under these conditions, Iran was assessed by Britain and Russia in terms of its geographical and political position, and Iran's relations with these two countries increased. due to the special location of the province of Fars, which covers most of the coast of the Persian Gulf and has back trade routes, representatives of foreign companies and government consulates, including Britain and Russia, were present in this province. this article discusses the activities of British and Russian trading companies and their influence in the Persian province. Companies such as Ziegler, Gary Paul, David Sassoon, the Russian Merchant Shipping Company, the Iran-Russia Commercial Complex and the Nikola Avaginians Trading House are included in this reseach study.The findings show that, the variety of business activities of foreign companies serves the export of products such as sheep, animal oil, sheepskin and lamb, in addition to the needs of the two powers in new markets and raw materials in the England and Russia. negative effects on society, among which are the high price of meat and popular protests against it. Iranian merchants set up local companies and firms to deal with foreign companies. however, in the end, the provocations of the Imperial Bank and foreign interference did not allow Iran to enter foreign markets and develop local trading companies.

    Keywords: Trade company, Russia, England. Gajar, Fars province
  • Hosein Abdolmohammadi *, Assadollah Rahimi Pages 34-54

    From the perspective of the Imams, the Imams have many sacred and supernatural attributes and characteristics, one of which is the knowledge of the unseen of the Imams. This issue has a very important place among the companions of the Imams and Imami scholars and has always been discussed and different views have been expressed about it - in terms of source and territory. For several decades now, a new type of study called "History of Thought" has been introduced in the Western world, which some Muslim writers have used in the field of the attitude of the early Shiites towards the issue of Imamate and attributes. The imams are employed. The school textbook in the process of evolution is one of them. According to this book, the doctrine of the unseen (= physical knowledge) and other holy attributes of the Imams have no place in the minds of the companions of the Imams and are considered to be the fabrications of grains and delegations. The method that the author has used to examine historical propositions and evidence is a historical method that follows certain criteria and characteristics. This article examines and critiques the method of the school book in the process of evolution about the knowledge of the Imam's unseen based on the criteria of the history of thought and shows that the author has distanced himself from the criteria he has expressed and in the process of research, with The principles and rules of the historical method have not been aligned.

    Keywords: Tabatabai school, school in the process of evolution, science of the Imam's unseen, history of thought, historical method
  • Nooraldin Nemati *, Mohammad Kazemipour Pages 55-77
    Britain came to dominate various parts of India during a period of erosion and gradually, especially after the suppression of the 1857 uprising. In the late nineteenth century, many Hindu and Muslim social, cultural, and political groups intensified their efforts to confront Britain. Following these efforts, as well as negotiations with British agents in India, the National Congress of India was established in 1885. This political organization was responsible for protecting the interests of the Indians against the British, but with the domination of the Hindu elements over this organization, the Muslims gradually realized that they had not been assigned a decent position in Congress. This political action strengthened the passion for Muslim convergence, which resulted in the founding of the Majlis-e-Ahrar-Ul-Islam in 1929. This article uses a descriptive-analytical method and using library resources and researches conducted in English, Urdu and Persian languages, With a historical approach examines how the new political identity of Muslims was formed, relying on the functioning of the National Congress of India and the Majlis-e-Ahrar-Ul-Islam. This is the research question. What was the attitude of Muslims in the Majlis-e-Ahrar-Ul-Islam towards the performance of the Indian National Congress? And the research hypothesis is that the British presence led to the formation of the Indian National Congress and the emergence of new conditions for Muslims. The result of this study is that the functioning of the Indian faction and ruling Congress led Muslim experts to conclude that they would have no place in the future political geography of India that the Hindus were mapping, so the Majlis-e-Ahrar called for the separation of the Muslim polling station. Which went through the process of secession from Congress with greater speed.
    Keywords: Indian National Congress, Majlis-e-Ahrar-Ul-Islam, British colonialism, Hindus, Muslims
  • Sayyed Besmellah Mahdavi *, Sayed Abdulqayom Sajjadi Pages 78-109

    Political behavior during the time of Amanullah Khan took place along with the political behavior of the previous rulers, which is far from Islamic values and requirements in the field of political behavior. This situation is problematic, despite his claims of reformism and the Islamic nature of society. This issue is primarily concerned with the political culture of the ruling tribes of the country. Because political behavior is influenced by political culture and the predominant aspect of political culture in Afghanistan is also tribal in nature. Therefore, the question arises as to what effect the tribal political culture had on the political-Islamic underdevelopment of political behavior in this period. From this issue, the main question arose: What is the role of tribal political culture in the underdevelopment of Islamic-political behavior?Here, an attempt has been made to study this issue scientifically, using the method of conceptual analysis and the method of document collection (library); Considering the hypothesis that tribal political culture acted as a mental stimulus for Amanullah Khan and his government agents in conducting political behaviors focused on ethnic-tribal interests, anti-justice, violence, and lack of regularity, and led to underdevelopment. It has been.The research led to the findings that this culture led to the acquisition, maintenance and violent expansion of political power, the elimination of political rivals and opponents, looting of state and popular property and property, unbalanced development, changing the demographic composition of the residential areas of convicted minorities Has been

    Keywords: Political culture, Underdevelopment, Political behavior, underdevelopment of political behavior, looting, linguistic, identity conflict
  • Leily Erfani Parsa, Hadi Alemzadeh, Masoumali Panjeh *, Ghanbarali Roodgar Pages 110-127

    The common theory is that the Mamluks opposed the hereditary rule, yet the period of Baḥrī Mamluk (644-784) witnessed nearly a century of hereditary reign of the Qalāwūn dynasty. Why and how to establish the hereditary monarchy of the Qalāwūn dynasty is the question that this article seeks to answer. Attempts by the first great Sulṭāns of the Mamluks, Aybak and Baybars, to maintain the monarchy within their dynasty failed; But the other powerful Mamluk king, Qalāwūn, was able to inherit the government from his family. Among the sons of Qalāwūn, Sulṭān Nāṣir Muḥammad, in spite of twice ousting and relinquishing the monarchy, played a greater role in consolidating the hereditary rule of this dynasty. In the third period of his reign, which lasted 31 years, Nāṣir Muḥammad, based on previous experiences and by gradually eliminating powerful rivals and potential claimants to the monarchy, prepared the ground for the acceptance of the pattern of inheritance among the Mamluks. After him, his sons and grandsons ruled Egypt and the Levant (Shām) for more than four decades (741-784). Although the sons of Nāṣir Muḥammad were deposed several times by the Mamluk princes, no emperor violated their dynastic rights until the end of the Mamluk period.

    Keywords: Baḥrī Mamluks, Mamluk political system, Qalāwūn dynasty, hereditary monarchy, Nāṣir Muḥammad
  • Khatere Esmizade *, Ali Ghasemi, Ali Bahrani Pour Pages 128-148
    One of the most important and vital measures of any series is to create security and stability. Similarly, in Iran, dynasties took steps to establish security and political stability. Hence, activities such as social unrest that endangered the security of the Shah were severely punished. Among these punishments, which were often applied to rebellious princes, were abacination and blinding, which are noted recurrently in the early Iranian references of the Islamic period and before. These types of torture continued until the middle of the Qajar period. Via examining the political and cultural circumstances in the history of Iran, it can be inferred that since the Shah himself was the actual decision-maker and there was no modern judiciary, most of the punishments were executed on behalf of the Shah without any specific rules. While decoding the history of abacination, this article attempts to draw on Michel Foucault's theory of care and punishment to determine the hypothesis that considering the degree of insecurity and rebellion that existed at that time (By the cultural standards of the past) it was a logical reaction against princes to prevent rebellion and insecurity. The present historical study was completed through descriptive-analytical research method..
    Keywords: abacination, princes, Punishment, reigns, blinding, king